ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉSÉN GONDOLKODOM

Öntözőrendszert a kertembe?

Lehet, most azon gondolkozol hogy szeretnél öntözőrendszert telepíteni a kertedbe. A legjobb helyen jársz, mert a továbbiakban megmutatom neked, hogy mi alapján tudod a legjobb döntést meghozni, hogy számodra az a legtöbb hasznot hozza.

A kert csak akkor ad, ha az pompázik és nem hanyatlik

Egészségesen növények folyamatos vízutánpótlással tudnak fejlődni. Ezt mindenki tudja, mégis sokszor megelégszünk a túlélő üzemmóddal, a minimális szinten tartással, hogy épphogy csak jó legyen. Sokszor magunkkal is ugyanígy bánunk. A nagy kapkodásban, hogy mindenre és mindenkire jusson időnk. A kerti öntözéssel is ugyanez a helyzet.

Imádok kézzel locsolni

Attól függetlenül, hogy tudod minden rendszerűen meg van öntözve a kertedben, még nem zárja ki azt hogy slaggal is kiélhesd magad. Gondolsz egyet és lekapcsolod a vezérlőt pár napra. Vagy csak egy zónát kapcsolsz ki, mondjuk a növényágyásokat. Vagy az öntözőrendszered csak túlélő üzemmódra kapcsolod és mikor kedved van öntözni  nem a kiszáradás ellen küzdesz, hanem már csak egy apró löketet adsz a pompázáshoz.

Mennyi idő alatt térül meg az öntözőrendszer

Ez nagyban függ, hogy mit mivel hozunk összefüggésbe. A vízmegtakarítást nem tudom számszerűsíteni így ezzel nem is foglalkozom.

  1. Tegyük fel hogy napi 8 órában 10 ezer forintot keresel. Az öntözőrendszered 500 000 Ft-ba kerül. Neked 50 napot kell ezért dolgoznod hogy lehessen öntözőrendszered. Ezt az 50 napot akár eloszthatod több évre is, nem ez a lényeg, mert tudom másra is kell a pénz. Egy évben 150 órát biztosan ellocsolsz slaggal, bár lehet ezt már félig automatizáltad. Egy évben 15-20 napot öntözöl (nem egyhuzamban, hanem munkanapban mérve) kézzel, tehát a komplett öntözőrendszered így 2,5-3 év alatt megtérül.  
  2. Ha van egy jó rendszered rádöbbensz, hogy kár volt halogatni, lamentálni. Itt a megtérülési idő azonnali, vagy maximum 1 év.
  3. A növényeid meghálálják, ami egészséges és szép az a szemnek jó. És ami a szemnek jó az csak adni tud.

Nagyon fel lesz túrva a kertem mikor az öntözőrendszert telepítitek?

Igenis meg nem is. 2 napra 10 cm széles árkok, esetleges burkolat bontások látványa az amire számíthatsz. Amire utána az csak öröm.

Mekkora az öntözőrendszer fenntartási költsége?

Nagyon minimális. Mi például nem szoktunk ott lenni a tavaszi indításkor, mert teljesen szükségtelen. Jellemzően minden kerttulajdonos szereti évközben is maga indítgatni, nézegetni mi hogy szór, így ha valamit nem találsz rendben, ez esetben kellhet segítség. 

A tél előtti víztelenítés nem szakmunka. Bárki megtanulhatja főleg hogy a kertes házak lakóinak jelentős részé rendelkezik kompresszorral. Ezt mi mindig megmutatjuk, illetve szívesen megcsináljuk aki nem meri bevállalni. 

Alkatrész meghibásodások

Inkább a szennyezett kútvíz okozhat problémát, hálózati víz esetbében 10 éven felüli öntözőrendszerek is hibátlanul működnek. De ez nem zárja ki hogy kút esetében, ne lehetne minimum 10 évre szóló megbízható rendszert üzemeltetni. Itt csak a szűrő fajtáját kell jól megválasztani és annak rendszeresebb tisztítását kell elvégezni. Rossz típusú, esetleg átszakadt szűrű a mágnesszelepeknél lerakódás formájában rendellenességet, ezáltal szivárgást okozhat a szórófejeknél. A fúvókáknál 5 év után esetleg egy-egy darabot lehet cserélni kell, de rotoros szórófejek szórásképei több év távlatában sem változnak.